Aivohuoltoresepti

Aivohuolto puhuttaa nyt lähes kaikissa yhteydenotoissa ja kohtaamisissa. Moni on kovilla työssä ja arjessa. On lomautuksia, uudelleenjärjestelyitä, paljon uuden oppimista, etätöitä, rekrytointikieltoja ja pelkoa sekä epävarmuutta terveydestä, tuloista sekä tulevaisuudesta. Moni joutuu joustamaan ja venymään.  Aivoilta ja mieleltä vaaditaan joustavuutta, sopeutumiskykyä ja sinnikkyyttä. Aivojen hyvinvointi ja tasapainoinen käyttö ovat avaimia uudenlaisessa normaalissa ja työelämässä suoriutumiseen. 

Lasten ja nuorten Aivohuolto taas luo pohjaa koko loppuelämän hyvinvoinnille, kehitykselle ja oppimiselle. Moni vanhempi on pulassa unen, ravinnon, liikunnan sekä vapaa-ajan viettotapojen kanssa.

Miten aivoja huolletaan?

Ihmisen aivot ovat monimutkainen elin, joten niiden huollon voisi ajatella olevan erityisen haastavaa. Aivohuolto kuitenkin onnistuu kolmen kohdan reseptiä toteuttamalla.

1. Varmista aivoille välttämättömät tekijät

Aivot tarvitsevat unta ja ravintoa toimiakseen. Näiden puute tai heikkolaatuisuus vaikuttavat aivojen toimintakuntoon hyvin nopeasti. Jo yksi huonosti nukuttu yö vaikuttaa mielialaan, keskittymiseen ja oppimiseen. Vaikutukset kertautuvat, mikäli tilanne jatkuu pidempään.

Aivot tarvitsevat myös energiaa. Monipuolinen ja riittävän usein nautittu ravinto varmistaa aivojen riittävän energiansaannin. Ilman energiaa ei tapahdu oppimista, kehitystä, luovaa ajattelua tai tehokasta työskentelyä.

2. Vaali aivojen hyvinvointia lisääviä tekijöitä

Liiku, nauti, laiskottele, naura, keskustele ja tee työtä aivoillasi. Aivot rakastavat treeniä, mutta myös mielihyvää ja palautumista. Löydä itsellesi sopiva tasapaino. 

3. Vältä aivoille haitallisia tekijöitä

Aivot kaipaavat työtä, mutta yksipuolinen tai liiallinen ylityö on niille haitallista. Älä kuormita aivojasi ylettömästi. Muista, myös mukavia asioita voi olla liikaa. 

Suojele aivojasi: käytä kypärää ja pidä verisuonet kunnossa. Päihteet ja monet lääkkeet vaikuttavat aivojen toimintaan. Muun muassa alkoholi heikentää unen laatua ja siten myös aivojen yön aikaista toimintaa. 

Arvioi Aivohuoltotilanne

Arvioi oma tai lapsesi Aivohuollon tila oheisen lomakkeen avulla. Voit myös ladata lomakkeen maksutta alennuskoodilla TESTI23  täältä. 

Mikä osa-alueet kaipaisivat enemmän huomiota? Mikä konkreettinen teko tai muutos parantaisi tilannetta?

Monilla on jo tieto itselle tai perheelle sopivista ratkaisuista. Niitä ei vaan ole saanut vielä toteutettua käytännössä. Olisiko nyt hyvä aika aloittaa?

Haluatko vahvistaa Aivohuoltoa?

Nina Uusitalo

Tilaa koulutus, valmennus tai työnohjaus esim. työyhteisöön, seuraan tai koululle

Lisätietoja nettisivuilta

Tilaa: nina.uusitalo@aivotaidot.fi

  Liity askeleet hyvinvoinnin polulla verkkovalmennukseen

  Verkkokurssi tarjoaa oivalluksia ja vinkkejä askeliin kohti parempaa hyvinvointia

  Aivot ovat kehon ja mielen komentokeskuksena hyvinvointimme ytimessä. Opi huomioimaan aivojen terve toiminta kiireen keskellä ja huoltamaan itseäsi. Verkkokurssi lisää ymmärrystä ja ohjaa kohti tyydyttävämpää ja stressittömämpää arkea. 

  Valmentajina Nina Uusitalo (Aivotaidot) ja työterveyshoitaja sekä mindfulnessohjaaja Jonna Huomo.

  Lisätietoa Askeleet hyvinvoinnin polulla-verkkovalmennuksesta

  Urheilevan lapsen hyvinvointitaidot etävanhempainilta

  Osallistu huippuammattilaisten vetämään Urheilevan lapsen hyvinvointitaidot etävanhempainiltaan.

  Tiedätkö, miten vanhempana voit vaikuttaa myönteisesti lapsesi hyvinvointiin, motivaatioon ja itsetuntoon kasvavana urheilijana? Haluaisitko oppia, oivaltaa ja tunnistaa käytännönläheisiä keinoja lisätä lapsesi hyvinvointia terveen kasvun ja kehityksen ohella? 

  Vanhempainiltaan sisältyy tallenne sekä PDF-muotoinen työkirja.  Livetilaisuus ja mahdollisuus kysymyksille: 18.11.2020 klo 18-20.

  Puhumassa Aivotaidot-valmentaja ja neuropsykologi Nina Uusitalo, sosionomi, lasten urheilun asiantuntija ja psyykkinen valmentaja Johanna Luttinen sekä entinen huippukiekkoilija ja valmentaja Arttu Luttinen

  Lisätietoa Urheilevan lapsen hyvinvointitaidot etävanhempainillasta

  Osallistu Kauniit ja rohkeat aivot verkkovalmennukseen

  Verkkovalmennus sinulle, joka haluat elämääsi lisää hyvinvointia, joustavuutta, tasapainoa ja menestystä 

  Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lähde on aivoissasi. Niihin vaikuttamalla ja niitä treenaamalla pystyt muokkaamaan oloasi ja elämääsi tehokkaasti. Kauniit ja rohkeat aivot -verkkovalmennus tarjoaa ohjeet ja harjoitukset, joilla pääset muuttamaan elämääsi heti käyttämällä aivojasi kokonaisvaltaisemmin. 

  Lisätietoa Kauniit ja rohkeat aivot -verkkovalmennuksesta

  Lisää artikkeleita

  Oppimisstrategiat

  Oppimisstrategiat ovat toimintatapoja, joiden avulla uuden opittavan aineksen painaminen muistiin ja muististahaku helpottuvat. Ilman strategiaa oppiminen saattaa jäädä pintatasoiseksi. Oppimisstrategioita opetetaan koulussa, mutta

  Aivotaidot kehittyvät ihmissuhteissa

  Jokainen vanhempi toivoo lapsensa olevan onnellinen ja menestyvän elämässä. Moni kannustaa lasta hyviin koulusuorituksiin ja kuljettaa harrastuksiin lukuisia kertoja viikossa pysähtymättä pohtimaan,