Viihdepelaaminen ja aivot

Pelaaminen on monelle nykypäivän lapselle, nuorelle ja aikuiselle jopa tärkein ajanviete. Moni viettää useita tunteja vuorokaudessa erilaisia pelejä pelaten. Vaikka pelimaailma tarjoaa paljon viihdykettä ja suorastaan imaisee jotkut käyttäjänsä, on sillä myös varjopuolensa.

Meillä ei vielä ole juurikaan tutkimustietoa siitä, miten tietokone- tai konsolipelien pelaaminen vaikuttaa aivoihin, ja erityisesti kehittyviin aivoihin. Tutkimukset median suurkuluttajien aivoista ovat kuitenkin osoittaneet, että aivoissa tapahtuu toiminnallisia ja jopa rakenteellisia muutoksia.

Erityisesti aivojen etuosien on todettu reagoivan mediankäyttöön. Harventumaa on havaittu muun muassa alueilla, jotka vastaavat tunteiden säätelystä. Näyttää siis aivoja tarkastelemalla siltä, että median käyttö vaikuttaa nimenomaan aivojemme tunnekykyihin. Kun tämän ohella tiedämme, että aivojemme etuosat ovat erityisen keskeisiä kaikkein korkeimpien aivotoimintojemme, kuten tarkkaavuuden, päättelyn ja säätelyn kannalta, on tutkimustuloksiin syytä suhtautua vastaanottavaisesti.

Erityisesti sellaisilla ihmisillä, joilla on vaikeuksia sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja itsesäätelyssä, on erityinen riski kokea pelimaailma liian ”koukuttavana” tai pelottavana. Nämä voivat tuottaa yksilötasolla jopa merkittävää haittaa.

Pelaamisen ”koukuttavuus” perustuu sen aikaansaamaan dopamiiniaineenvaihdunnan muutokseen aivoissa, aivan kuten muissakin riippuvuuksissa. Pelatessa aivoissa syntyy pieniä dopamiinipurskauksia ja aivot addiktoituvat näihin purskauksiin. Pelit tuottavat näitä purskauksia loputtomiin, ja niin koukku on valmis.

Pelaaminen saattaa olla myös vaikuttamassa ongelmanratkaisun, itsesäätelyn ja itsehavainnoinnin kehittymiseen, koska se on liian helppo ratkaisu iänikuiseen ongelmaan: ”mulla ei oo mitään tekemistä”. Aivoille on hyvä ajatella itse ja etsiä tekemistä, toimintaa ja sisältöä elämään ilman valmista ja pyyhkäisyllä vaihtuvaa ”pelikenttää”. Tutkimustulokset vapaan, ei-ohjelmoidun toiminnan ja joutenolon tarpeesta ihmisen aivoille ja sen tuomista eduista kohdistuvat jälleen kerran aivojen korkeimpiin toimintoihin ja ovat siksi luotsaamassa meitä menestykseen.

Yhteystiedot
Meihin saat parhaiten yhteyden sähköpostilla: info@aivotaidot.fi tai oheisella yhteydenottolomakkeella.

Kouluttajamme tavoitat osoitteista:
heli.isomaki@aivotaidot.fi
nina.uusitalo@aivotaidot.fi

Lisää artikkeleita

Oppimisstrategiat

Oppimisstrategiat ovat toimintatapoja, joiden avulla uuden opittavan aineksen painaminen muistiin ja muististahaku helpottuvat. Ilman strategiaa oppiminen saattaa jäädä pintatasoiseksi. Oppimisstrategioita opetetaan koulussa, mutta

Aivotaidot kehittyvät ihmissuhteissa

Jokainen vanhempi toivoo lapsensa olevan onnellinen ja menestyvän elämässä. Moni kannustaa lasta hyviin koulusuorituksiin ja kuljettaa harrastuksiin lukuisia kertoja viikossa pysähtymättä pohtimaan,